Cumulonimbus

Cumulonimbus is een samenvoegsel van de Latijnse namen Cumulus en Nimbus wat vrij vertaald gestapelde neerslagbrenger betekent. De Cumulonimbus is een echte buienwolk waaruit het flink kan regenen, sneeuwen en hagelen. En ook niet heel onbelangrijk, onweer is een vaak voorkomend fenomeen. De basis van de bui is over het algemeen tussen de 200 en 4000mtr. De top van de cumulonimbus kan tot hoog in de atmosfeer reiken, in onze contreien wel tot 15-16 km (in de tropen zelfs tot 23km!!). De wolk ziet er dan uit als een enorme paddenstoel of als een aambeeld. Bij dit soort (onweers)wolken komen sterke verticale windsnelheden voor waardoor er een enorme hoeveelheid neerslag kan vrijkomen. Voor het luchtverkeer kunnen de verticale winden gevaarlijk zijn, daarom wordt vaak om deze buien heen gevlogen. Cumulonimbus wolken komen voor in diverse systemen. Soms zijn het alleenstaande wolken, die vanaf de grond soms al van ver te zien zijn. We spreken dan van een single cell. Een tweede vorm is dat ze geclusterd of opgelijnd voor komen. We spreken dan van een multicell. En de laatste is de zwaarste type, de supercel. De cumulonimbus bestaat uit de volgende soorten.

– Calvus. De cumulonimbus calvus moet eigenlijk gezien worden als een nog niet volwassen exemplaar. De bui is nog groeiende. Je kan het zien aan de kale en scherpe (af)ronding aan de wolken.

– Capillatus. De cumulonimbus capillatus is al een volwassen exemplaar. Het is te herkennen aan de rafelige of vezelige wolken. Dit type groeit dan uit tot de welbekende aambeeldexemplaar.

Naast deze twee wolkensoorten heb je ook een legio aan ondersoorten.

Hieronder enkele voorbeelden

  • Cumulonimbus praecipitatio
  • Cumulonimbus virga
  • Cumulonimbus pannus
  • Cumulonimbus tuba
  • Cumulonimbus arcus
  • Cumulonimbus pileus

 

Facebook Comments Box